Geen producten (0)

Jeuk en Zomereczeem bij paarden

Jeuk en Zomereczeem bij paarden

©copyright Equine-Motion Remedies B.V. 10-04-2024

 

Alweer…zult u denken een artikel over jeuk en zomereczeem bij paarden en pony's.

 

Dit artikel beoogt een eerste hulp te bieden door inzicht en helderheid te verschaffen over jeuk en de zomereczeem allergie bij paarden en pony's

In dit artikel gaan we later verder in op zomereczeem, echter jeuk bij paarden kunnen ook andere oorzaken hebben.

Van belang is dat in de basis externe oorzaken uitgesloten dienen te worden, zoals mijten, luizen enz. voordat de oorzaak van de ontstane jeuk verder opgelost kan worden.

Een dierenarts kan hierbij helpen, deze zal een huid schraapsel nemen en dit microscopisch onderzoeken. Belangrijk is om niet zelf met middeltjes de huid te behandelen, voordat hier met zekerheid uitsluitsel over is. Een droge huid kan daardoor nog droger worden en de conditie van de huid nog meer verslechteren.

 

Inzicht in jeuk en zomereczeem bij paarden en pony's.

 

zomereczeem paard   

Oorzaken van jeuk bij paarden en pony’s

 

Jeuk bij paarden kan worden veroorzaakt door een breed scala aan factoren:

 • Droge huid (vaak voorkomend bij Friese paarden)
 • Zomereczeem
 • Stress
 • Chronisch progressieve lymfeoedeem CPL
 • Insuline resistentie IR
 • Equine Metabool Syndroom EMS
 • Rui vachtwissel
 • Voeding, voedselallergie, voedselintolerantie
 • Te veel ballast- afvalstoffen in lichaam, te veel suikers
 • Wormen
 • Disbalans darmen, hormonen, lever of nieren

©copyright Equine-Motion Remedies B.V. 10-04-2024

Wat is zomereczeem?

Zomereczeem wordt ook vaak zomer allergie of SME genoemd en wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor insectenbeten meestal van vliegen, muggen en vooral stekende muggen zoals knutten.

Een grote groep paarden en pony’s met zomereczeem hebben (hevige) reacties op insectenbeten door het speeksel ervan, met als gevolg veel jeuk, irritatie, kapotte huid, korsten en schuren. Ze schuren met hun nek, hoofd, en staart overal tegenaan, zelfs tegen andere paarden.

Op alle mogelijke manieren proberen deze paarden en pony’s verlichting te krijgen op die moeilijk bereikbare lichaamsplekken. Vaak is de jeuk zo intens dat de haren op de staart, manen, hoofd en buik verdwijnt en ze hun huid helemaal kapot schuren tot bloedens toe. Ook komt het voor dat de oren aangedaan zijn en specifieke plekjes zoals waar normaal het kolletje zit, een plek onder de voorpluk, de buik of koker. In eerste instantie ontstaan er eerst korstjes en kale plekjes, dus vindt u dit soort plekjes en gaat het paard steeds meer schuren, wees alert op zomereczeem!

Veel bezorgde eigenaren hebben alles geprobeerd van de meest uiteenlopende vliegensprays, zalven, voedingssupplementen enz. Helaas is het een inwendig probleem en een immuun probleem, dit is de verklaring ook waarom het niet bij alle paarden voorkomt. Deze oorzaken dienen eerst aangepakt te worden om resultaten te kunnen boeken en dan zullen paarden en pony’s zich veel comfortabeler voelen.

Friese paarden gevoelig voor zomereczeem ©copyright Equine-Motion Remedies

Oorzaken van zomereczeem bij paarden en pony's

Mogelijke oorzaken kunnen zijn: Erfelijke factoren die mee kunnen spelen, zo zijn Friezen, IJslanders, Shetlanders en Arabieren vele malen gevoeliger voor het ontwikkelen van zomereczeem dan andere paardenrassen, maar ze hoeven er niet allemaal last van te hebben.

Tevens een slechte huid conditie en weerstand kunnen oorzaken zijn. Een slecht immuunsysteem door overmatige stress, overmatig gebruik van chemische middelen zowel inwendig (vaccinaties, ontwormpasta’s) als uitwendig (vliegensprays, shampoos), virussen, niet geschikte voeding, een opeenstapeling van giftige stoffen in het lichaam.

(Voor de duidelijkheid en om misverstanden te voorkomen, willen we benadrukken dat wij wel voorstander zijn van het vaccineren en ontwormen van paarden. Deze maatregelen zijn essentieel om ernstige ziekten en aandoeningen te voorkomen.)

 

De conditie van de huid is erg belangrijk. De huid heeft een beschermende laag die bekend staat als de zuurmantel (hydrolipidenfilm), een laag melkzuur. De zuurmantel bestaat uit combinatie van zweet, talg en huidschilfers.

De zuurmantel speelt een belangrijke rol in het beschermen van de huid tegen externe invloeden zoals tegen de kou, warmte, parasieten, insecten, bacteriën en het tegenhouden van schadelijke stoffen.

Het is van belang om zuinig met deze huid beschermlaag om te gaan. Echter als deze huidlaag beschadigd is, kunnen de insecten gemakkelijker bijten en dus irriteren. Deze zuurmantel van de huid kan worden beschadigd door voeding, suiker, melasse, graan, darmproblemen, tekorten aan voedingsstoffen, bloedarmoede, stress, slecht immuunsysteem, gifstoffen en voedselintoleranties. Alle kunnen bijdragen aan huidproblemen die resulteren in ontstekingen, jeuk, huiduitslag en verhoogde overgevoeligheid voor insecten en dus zomereczeem.

zomereczeem bij paarden

Waarom zijn sommige paarden kwetsbaarder voor SME dan andere?

Zomereczeem en een insecten gevoeligheid worden dus veroorzaakt door een beschadigde huid en verzwakt immuunsysteem.

De verzwakte toestand maakt het erg aantrekkelijk voor een bloedzoekende insect, daarom hebben paarden met een betere weerstand, een betere gezondheid, zijn weerbaarder en minder gevoelig. Paarden die wel gevoelig zijn en minder veerkracht hebben, worden niet alleen vaker gebeten, maar ervaren ook echte allergische reacties op die beten door een verzwakt immuunsysteem. Dit leidt tot meer ongemak, meer jeuk en ontstoken huid.

De 123 hulp bij zomereczeem?

In eerste plaats is het van belang om de onderliggende oorzaak te balanceren en corrigeren. De meest effectieve manieren om dit te bereiken zijn veranderingen in het dieet, aangepast voer en kruiden. Het kan echter enige tijd duren voordat het paardenvoer en de kruiden hun volledige effect bereiken. Als eerste hulpmaatregel wordt daarom het zeker aanbevolen om een eczeemdeken en vliegenmasker met dichte oren te gebruiken, zodat voorkomen kan worden dat het paard gebeten wordt.

Ten tweede is het opbouwen van het immuunsysteem een pré, het reinigen van bloed en lever en het herstellen van schade aan de huid is cruciaal. Natuurlijke kruiden afgestemd op dit doel kunnen een grote bijdrage leveren.

Tevens natuurlijke kruiden afgestemd op het doel; vermindering overgevoeligheid op knutten speeksel, minder jeuk, ondersteuning van de leverfunctie en immuunsysteem voor langdurige verlichting in het knutten seizoen.

Aanvullend kunnen Rozenbottels een extra bijdrage geven. Rozenbottels bevatten veel Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, dit is zeer gunstig voor het immuunsysteem, ondersteunt de leverfunctie en draagt bij aan het herstel van de zuurgraad van de huid.

Ten tweede dienen paarden met zomereczeem géén voeding met een hoog suiker- en zetmeel gehalte te krijgen. Aan te bevelen is paardenvoer met een laag gehalte aan suiker (melasse) en zetmeel (graanvrij), samengesteld uit zuivere ingrediënten zonder toegevoegde ballaststoffen zoals soja, mais of andere additieven. Bestudeer goed de paardenvoer labels met ingrediënten en analyses. Probeer suiker- en zetmeel gehalten tezamen onder de 12% te houden. Let ook op snoep extra’s zoals appels en wortels deze bevatten aardig veel natuurlijke suikers.

Het is ook niet aan te raden om paarden extra vetten te geven, paardenvoer heel hoog in vetpercentage of hoge doseringen extra aanvullende vetten / oliën. Langdurige vetophoping in de lever kan leiden tot ontstekingen, vaak zonder direct waarneembare symptomen. Deze ophoping kan echter ernstige schade aan de lever veroorzaken, wat de functie ervan aantast, het immuunsysteem verzwakt en daardoor juist allergische reacties kunnen oplaaien

Ten derde kunnen uitwendige natuurlijke vliegwerende producten, die ook de huid soepel houden en huidherstel ondersteunen, een grote bijdrage geven. Natuurlijke producten crèmes en shampoos kunnen een grote bijdrage geven en zijn vaak ook insectenwerend.

 

Begin op tijd met actie!

Van belang is wel om tijdig te beginnen met aanpassingen. Bij paarden kan het langere tijd duren oftewel maanden voordat het lichaam opgeschoond is van alle gifstoffen en ballaststoffen. Begin tijdig met het aanpassen van het dieet en voer natuurlijke kruiden om het lichaam op te schonen.

Een combinatie van deze 3 opties is werkelijk de meest effectieve oplossing voor zomereczeem om paarden en pony’s weer van de zomer te kunnen laten genieten.

Deze combinatie heeft al veel paarden verlichting gebracht en hun eigenaren gerustgesteld en tevreden gesteld!

©copyright Equine-Motion Remedies B.V. 10-04-2024

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tips bij (zomer) kriebels

Een aantal tips voor producten die een positieve bijdrage leveren aan deze groep paarden en pony’s en voor vermindering van zomerkriebels.

Inwendige ondersteunende producten, goed bij zomer kriebels van paarden

 • Lever Kruidenmix by Equine-Motion® ondersteunt de reinigende werking van de lever en draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie
 • Zomer Vacht kruidenmix by Equine-Motion® een goede invloed op kriebels door insectenbeten, ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en de afvoer van afvalstoffen
 • Zomer Lymfe DUO kruidenmix by Equine-Motion® een goede invloed op kriebels door insectenbeten, ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en de afvoer van afvalstoffen en is goed voor de lymfe en vochtbalans

 

Uitwendige huid verzorgingsproducten: producten die de huid verzachten, hydrateren, kalmeren, zomerkriebels reduceren en insectenwerend zijn

 • Dermaxin crème en shampoo
 • Botanica crème en wash
 • Skincalmin lotion en shampoo

 

Uitwendige verzorgingsproducten bij kriebels door uitwendige oorzaken door parasieten:

 • InsectoSec Diatomeeënaarde
 • Roofmijten uitzetten op slaapplaats van het dier
 • Dermaxin shampoo
 • Botanica wash

 

Paardenvoer merken met een laag in suiker- zetmeelgehalte en die uit zuivere ingrediënten bestaan:

 • Vitalbix
 • Superfit Horse
 • EquiFyt

Voor vragen of meer informatie, staan wij voor u klaar! Contact Equine-Motion Remedies B.V.

©copyright Equine-Motion Remedies B.V. 10-04-2024

Wij maken gebruik van cookies om de website te verbeteren, het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geeft u toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookies verklaring.